cigar for begyndere
Ham

Cigar for begyndere – en miniguide

Cigar for begyndere – det er aldrig for sent at komme i gang

Jeg er livsnyder, det er ikke nogen hemmelighed hvis man kender mig. Jeg elsker derfor en masse ting, som jeg godt ved ikke nødvendigvis er gode for mig. Og mest af de ting er cigarer. Derfor vil jeg gerne hjælpe andre, der vil ind i cigarernes verden, men ikke helt ved hvordan.

Som disclaimer bør det næppe være nødvendigt at sige: Rygning er usundt! Også selvom du ikke inhalerer.

Indlægget her opdateres i øvrigt løbende og skal tages udelukkende som inspiration, ikke viden, da jeg betragter mig selv som ny på området.

Hvorfor ryge cigar?

Jeg elsker en god cigar. Den er for mig nydelse, meditation og afslapning i én fin pakke. De par timer jeg tager, som regel hver søndag, er her hvor jeg lader op. En god bog, klassisk musik, et glas mørk rom og en god cigar.

Modsat f.eks. cigaretter, så er cigaren en process man bliver nødt til at dedikere sig til. Den kræver at du er til stede i det.

cigar for begyndere

Det lugter af morfar?

En klassiker, når vi snakker cigarer, er at folk syntes “de er sure” eller “lugter af morfar”. Det er især billige maskinrullede cigarer, der indeholder hakket tobak, der lugter på den måde.

Håndrullede gode cigarer har hele tobaksblade og lugter slet ikke på samme måde.

Vær også opmærksom på at hvis du ryger cigaren for hurtigt eller kraftigt, så kommer den også til at lugte mere sur. Samme hvis du gentagne gange lader den gå ud og tænder den igen. Cigaren skal også være korrekt fugtet – er den for tør eller for våd, risikerer du også en grim lugt (og smag).

Det rigtige askebæger

Hvis de gerne vil nyde en cigar ordentlig, er det vigtigt med et godt askebæger. Det må absolut ikke være for lille og cigaren skal gerne kunne hvile vandret uden at tippe undervejs.

De kan fås i alle prisklasser og typer og det er meget individuelt hvad man kan lide. Se lidt forskellige muligheder her.

Hvordan skal den tændes?

Selv har jeg altså ikke oplevet de helt vilde smagsforskelle, næsten uanset hvordan jeg har tændt mine cigarer. Men også her er mange meninger, dog er konsensus at benzinlightere er no-go. Men du behøver altså ikke købe en dyr lighter som det første (bare rolig, det skal nok komme).

Læs guiden her om at tænde cigarer

Humidoren – hvis du vil samle

Hvis du vil samle på cigarer, så kommer du ikke udenom at eje en humidor. En humidor er en trækasse, hvori cigarer holde sig friske ved en højere luftfugtighed.

Humidorer er næsten en videnskab i sig selv. Og der er skrevet mange klogere ting, end jeg kan fortælle, andre steder. Generelt skal din humidor have en fugtighed på mindst 66 og ikke højere end 72. Igen er der også her meninger om hvordan og hvor meget, der er forskellige.

Husk at du skal bruge destilleret vand(eller en særlig humidor væske), ellers kommer der svamp og råd i dine cigarer. Og nej vand uden kalk, som kan købes i de fleste supermarkeder er altså ikke det samme (tro mig, jeg har prøvet).

En vigtig ting at vide er dog, at for at din humidor virker, så skal den helst være mindst halv fyldt med cigarer. Cigarerne binder nemlig fugten i humidoren.

Læs også opskrift og inspiration på Tomahawk Steak

Cigar for begyndere – gode starter cigarer

Hvad der udgør en god begyndercigar er svært at sige. For mig er følgende vigtigt:
-Den skal ikke være for dyr eller for billig. Bliver den for billig smager den dårligt. Men omvendt er en meget dyr cigar lidt spildt på en begynder. Så hellere starte ud i den billigere ende og arbejde sig op.

-Den skal være mild, men med smag og nuancer. Og ikke nogen tilsat smag som vanilje eller kaffe.

-Den skal have en rygetid på cirka en time, men heller ikke meget mere.

Ud fra ovenstående, så kan jeg anbefale følgende cigarer:
Macanudo Inspirado White Toro
CAO Pilon Churchill

De er, syntes jeg, sikre valg som ny cigarryger. CAOen har lidt længere rygetid og en smule tungere, hvor Macanudoen er enormt let og mild, men med masser af smag. Macanudoen er den jeg altid byder gæster, som ellers ikke ryger cigar.

Undgå at købe cigarer på DBA og af private

Der er mange falske cigarer på DBA og Facebook. Primært fra folk der selv har købt dem i udlandet uden at have forstand på det. Generelt så hold dig til ordentlige forhandlere , du bliver bare skuffet og støtter et miljø af kopivarer og forfalskning.

Cigarer – hvor køber jeg dem?

Som novice kan jeg godt lide af købe cigarer i en butik, hvor jeg kan få råd og vejledning, men især se og dufte cigaren inden jeg køber. Især i starten fik jeg på webshops lavet et par fejlkøb, som aldrig var sket i en butik.

Men der er også en række glimrende webshops. Dog skal du ikke forvente at spare det store på webhandel, medmindre du køber hele kasser ad gangen. Husk også at hvis du rejser udenfor EU, herunder Norge, så er cigarerne toldfri i lufthavnen.

De fleste af mine cigarer køber jeg hos Macanudo eller Danish Pipe Shop, som begge har både har fysisk butik i københavn og webshops.

Fysiske butikker
Danish Pipe Shop
Macanudo

Webshops:
Rombo.dk
Cognachuset
Havnens Vin
Cigarshop.dk
Føniks Cigar import (har også showroom)

Så hvad skal cigaren parres med? Alkohol og kaffe

Du bestemmer helt selv hvad du vil nyde sammen med din cigar og lad ikke andre fortælle dig andet. Det er klassisk at nyde en cigar sammen med stærk spiritus som whiskey eller cognac, men det er altså en smagssag. Personligt er jeg ikke rigtig til nogen af de to, men nyder gerne min cigar med rødvin, mørk rom eller en god øl. Så prøv dig frem. Du kan sagtens parre en cigar med Cola, Faxe Kondi eller andre søde sager, men jeg vil nok undgå at parre min cigar med noget alt for sødt, ihvertfald til at starte med. .

Dipping – skal man dyppe sine cigarer?

At dyppe sin cigar, også kaldet “dipping”, går ud på at du dypper rygeenden af cigaren i en tyktflydende spiritus eller likør. “Dipping” er et omdiskuteret emne, med polariserede holdninger. Personligt syntes jeg ikke at det giver noget sønderligt til oplevelsen, hvorimod man risikerer at ødelægge en god cigar, hvis man gør det forkert.

Hvor kan jeg finde mere information og inspiration

Ingvars Cigar page på Instagram
Cigar Novice på Instagram
Nordic Cigar Aficionados på Facebook (dansk gruppe)

Håber det kan bruges, ellers spørg endelig løs. Kom endelig også med dine egne råd, tips og tricks.

Med venlig hilsen Henrik – Følg mig på Instagram

Læs også om milde og lette cigarer for begyndere

cigar for begyndere
Nyder en cigar med et koldt glas viognier i det nordfranske…
cigar for begyndere

Cigar for begyndere – en miniguide

Læs også om iskaffe uden mælk og sukker

3 kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *