nytårsmenu 2019
Mad

Nytårsmenu 2019 – inspiration og ideer

Nytårsmenu 2019 – Opdateres løbende…

Jeg elsker at være i god tid med min nytårsmenu, ihvertfald den planlæggende del af den (jeg står som regel alligevel og kokkererer de sidste ting, netop som gæsterne vælter ind…). Så allerede nu er jeg i fald gang med at researche, teste og sammensætte menuen.

Indlægger her er derfor rent inspiration, til dig der gerne vil prøve noget anderledes end det vanlige. Jeg vil opdatere løbende med flere ideer og billeder, efterhånden som jeg får testet retterne. Og husk nu på at jeg ikke er en kok, men bare en madglad amatør, der gerne vil prøve på at lave gourmet mad.

Jeg har ikke noget decideret tema for dette år. Generelt går jeg mere op i at retterne passer sammen smagsmæssigt, end at der skal være et tema som sådan. Retterne har dog det til fælles at 1) inspirationen primær er fra Frankrig og Spanien og 2) trøffel og jordskokker går igen.

Læs også om min fem retters nytårsmenu 2017

Snacks – nytårsmenu 2019

Jeg holder meget af at servere en snack, når gæsterne er ankommet. Det køber lidt på den værste sult og det er ofte et godt sted at score “nemme” point. Min erfaring er at folk tit springer snacken over eller tager den lette løsning. Men med lidt forberedelse kan man have en super lækker snack klar på foran, som gæsterne kan nyde inden/under nytårstalen til et glas bobler eller en cocktail.

Til min nytårsmenu overvejer jeg lige nu at lave hele friterede jordskokker med parmesan skum (og muligvis lidt høvlet trøffel). Men det er en ret der skal testes først og den er muligvis for besværlig at spise som snack. Hvis du tænker “hvad er parmesan skum?”, så kan du se et eksempel her på molykemi.dk.

For- og mellemretter

Jeg planlægger følgende retter i denne rækkefølge.

Toast med fois gras, ananas og lakrids. Udfordringen er selvfølgelig at fois gras lige nu er faux pas (badum tisch) og muligvis skal erstattes. Den her ret kunne egentlig også byttes rundt med jordskokkerne og tage rollen som snacks.

Moules a curry. Inspireret af vores tur på Restaurant IBU for nyligt. Har fundet den opskrift fra Bdr. Price som kunne bruges som udgangspunkt. Tænker at servere jordskokkechips til, for noget sprødt.

Chorizo med vagtelspejlæg og mos. Inspireret af en ret jeg fik en argentisk restaurant under vores weekendtur til Prag sidste år. For at retten ikke skal blive for tung, overvejer jeg at mosen skal laves af jordskokker.

Klassisk tartar, østers og fisk er også på tegnebrættet som mulige tilføjelser/indskiftninger. Og jeg kunne virkeligt også godt tænke mig at prøve kræfter med en vegetarret, men mangler den rigtige vinkel. Hvis den kunne have formål som palette-renser mellem retter ville det være perfekt.

Læs også om inspiration til nytårsmenu 2018

Hovedret

Jeg har stadig ikke sat mig fast på det samlede antal af retter. Og derfor heller ikke om der skal være en decideret hovedret.

Risotto med mørbrad, sprødt og trøffel. Det afhænger også af, om jeg kan skaffe ordentlig trøffel, uden at vælte budgettet. Den er en yderst tung omgang dog.

Inspirationen til min hovedret, som jeg fik i sommers på “Au Pont M” i Alsace.

Dessert – nytårsmenu 2019

Desserten er hvor jeg er mest splittet, men lige nu er frontløberen Profiteroles fyldt med pistacieskum og syltet lime. En endnu meget “tænkt” ret, da jeg ikke har set eller hørt om det før.

Jeg bryder mig ikke om lave gentagelser, men en variation over min budding fra 2017 kunne også være en mulighed.

nytaarsmenu
Min saltkaramel budding fra 2017, en ret jeg glæder mig til at gentage en dag

Kom endelig med kommentarer, konstruktiv kritik , spørgsmål og forslag.