Ham

Suit up! – jakkesæt for begyndere

Advarsel. Jeg er hverken stilikon eller modediktator. Brug af mine stilråd er på eget ansvar. Og det her er råd for BEGYNDERE. Vil du nørde jakkesæt, så prøv istedet den glimrende blog “Den velklædte mand”.

Hvornår skal du ikke gå i jakkesæt?

Det rigtige svar er naturligvis aldrig 🙂 Og så alligvel.

Hvis du ikke føler dig tilpas i jakkesæt, eller føler at det sidder rigtigt, så drop det. Du vil ligne en konfirmand der har lånt din fars tøj

Hvis det ikke passer med dresscoden. Der er intet i vejen med at “dress up”, også på jobbet. Men hvis festen/arbejdspladsen/begivenheden er meget casual, så kan det ligne at du prøver for hårdt. I værste fald ender du selv med at føle dig utilpas i det og så er vi tilbage ved punkt 1.

Ton ned, hvis du er i tvivl

Hvis du føler at jakkesæt måske er lige på kanten, til at være for pænt/formelt/stilet. Så kan du altså sagtens tone det lidt ned, med følgende:

  • Drop de pæne sko for et par mere casual sneaks (husk et bælte der nogenlunde passer til)
  • Brug en skjorte i et grovere vævet stof
  • Drop slipset, eller brug et vævet slips i en frisk eller neutral farve (ikke sort)

Hold det enkelt

Hvis du er i markedet for et suit, men ikke føler dig som hundredemeter-mester indenfor feltet (måske det er dit første jakkesæt?), så hold det enkelt. Lad være med at købe efter modens luner eller vilde detaljer. Det kan godt være at  både sælgeren og du syntes at det der agurkefarvede-dobbeltradede-hør jakkesæt er the shit lige nu, men chancen for at den følelse varer ved, er ikke særlig stor.

Sort er ikke den sikre løsning!

Skal du kun eje 1 jakkesæt og bruge det i forretningsmæssig sammenhæng, så skal det ikke være sort. Sort er meget formel og du ligner hurtigt en bedemand. Den sikreste løsning til et jakkesæt der kan bruges til både forretning og fornøjelse, er et koksgråt (mørkegrå) sæt. Skal det være lidt mere moderne og frisk, så vælg et i marineblå.

Skjorten

Forhåbentlig behøver jeg ikke fortælle dig, at hawaiskjorte og jakkesæt er no-go. Men det er bare ikke alle skjorter der passer med et jakkesæt, hovedregelen for mig er “jo mere farve og mønster, jo dårligere går det med dit suit”. Skal du have brugt dit jakksæt, så er det nødvendigt med mindst én ensfarvet skjorte af god kvalitet. Hvid er er det nemmeste, fordi at det passer til stort set alle jakkesæt, men det er også lidt kedeligt og konservativt.

Et jakkesæt kræver en skrædder

Køber du et mellemdyrt eller bedre jakkesæt (i min optik fra 2500,- og opefter) skal der være en skræddertilpasning med i købet (ellers går du en andet sted hen). Er det et billigere sæt kan det ikke forventes, men det betyder ikke at dit sæt bare sidder som støbt direkte fra bøljen, tværtimod… Generelt er der MEGET få jakkesæt der passer, før de har været forbi en skrædder – uanset prisen, så tænk det med i dit budget.

Og skal du ud og finde en skrædder selv, så vælge en der har forstand på emnet, fremfor den første og bedste.

Læs også om vores weekendtur til Prag

Detaljerne skal være i orden

Du behøver ikke gå all-in med manchet knapper, butterfly, brystbuket og bowlerhat, bare fordi at du har købt et jakkesæt. Generelt kræver det en meget ekstrovert personlighed at hive den slags gøgl hjem, mens at vi andre hurtigt kommer til at ligne nogen, der ufrivilligt har ladet os klæde på at en sindsforstyrret designstuderende.

Så skær ned på deltajer og gøgl, men sørg for at de elementer du bruger, virkeligt spiller.

  1. Sko og bælte skal som hovedregel matche hinanden – altså brunt bælte, brune sko
  2. Hvis du er i tvivl, så gå med sort bælte og sorte sko. Især brune sko/bælte passer ikke til alt. Generelt er brun bedst til et blåt jakkesæt og helst med en lys skjorte.
  3. Slips/Butterfly skal matches med brystklud.
  4. Mønster på mønster går ikke. Et stribet jakkesæt, en prikket skjorte og tværstribet slips får dig til at ligne en fejlslagen optisk illusion, ikke det stilikon du havde håbet på. Hvis i tvivl, så altid nøjes med max én ting der er spraglet
  5. Manchetknapper, slipsenål, ur, bæltspænde osv skal gerne matches bare nogenlunde. Undgå forskellige metaller og farver.

Hvad med slipset?

Er du i tvivl, så lad være. Slips kan være super stilfuldt, men det er også et nemt punkt at fucke det hele op på. Så hold det enkelt, ihvertfald indtil du er mere øvet. Personligt kan jeg godt lide ensfarvede strik-slips, fordi de ligesom fuldender et jakkesæt, men uden at gøre det stift.

Med venlig hilsen

Henrik

P.S. Det her indlæg blev oprindeligt udgivet på min hedengangne personlige blog.

Læs også

nytårsmenu 2019

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *